HXR

Nieuws

visual

Nieuwsbericht

Huizenprijzen stijgen wéér, helft van woningen boven de vraagprijs verkocht

Van de bestaande woningen is 51,7 procent verkocht boven de vraagprijs. Het is voor het eerst dat dit percentage boven de 50 ligt.

De bij de NVM aangesloten makelaars verkochten gezamenlijk 37.614 bestaande woningen. Dat was 3,7 procent minder dan in de maanden april, mei en juni van vorig jaar.

Volgens de NVM heeft de coronacrisis niet of nauwelijks vat op de woningmarkt. Er waren wel minder kopers op de markt. "We merken dat de consument vertrouwen heeft in de veerkracht van de Nederlandse economie; men omarmt de eigen woning en denkt niet op de korte maar op lange termijn", zegt NVM-voorzitter Onno Hoes.

Bron: Nu.nl

Nieuwsbericht

Hypotheekaanvraag duurt lang

,,Het aantal huizenkopers is met bijna een kwart gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Hieruit blijkt dat de huizenmarkt is aangetrokken, al blijft de toekomst erg onzeker”, zegt Menno Luiten van De Hypotheker in een persbericht. ,,Veel huizenkopers en oversluiters lijken daarom juist nu hun slag te willen slaan, terwijl ook woningverkopers nog snel willen profiteren van de huidige waarde van hun woning. Een keerzijde van deze groei zijn de doorlooptijden bij hypotheekverstrekkers. Die liggen nu gemiddeld twee keer zo hoog en zijn niet eerder zo lang geweest.”

Tijdens de crisis van 2008 was er een groot woningbouwprogramma, waardoor het aanbod groeide. Nu neemt de bevolking sneller toe dan het aanbod aan huizen, waardoor de krapte alleen maar groter wordt. Er is een woningtekort van 331.000 huizen, zo werd onlangs bekend. De bouwwereld vraagt steun van de rijksoverheid om het tekort in te kunnen lopen. 

Bron: Hypotheker

Nieuwsbericht

Huizenmarkt in beweging, starters grijpen hun kans

Dat is volgens de bekende bemiddelaar een signaal dat de kansen voor huizenkopers en met name starters op de woningmarkt lijken toe te nemen. Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal met 53 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Cijfers over woningverkopen komen volgende week via makelaarsvereniging NVM naar buiten, maar hypotheken geven een aardige indicatie.

Vooral onder oversluiters is sprake van een explosieve stijging, van maar liefst 196 procent. Nu de hypotheekrente het dieptepunt waarschijnlijk heeft bereikt, kiezen veel huizenbezitters er voor hun hypotheek over te sluiten zodat zij kunnen profiteren van lagere maandlasten. Inmiddels is de hypotheekrente al twee maanden stabiel.

Bron: ad.nl